EN
Staging Power. Napoleon, Charles John and Alexander

Staging Power. Napoleon, Charles John and Alexander

Visa bilder från boken

295 kr

Lägg i kundkorgen

Magnus Olausson (red.), Eva-Lena Karlsson (red.)

Nationalmusei utställningskatalog, 661
ISBN: 9789171008244
Inbunden: 424 sidor
Utgiven: 2010
Språk: eng

Specialerbjudande SEK 295 (ordinarie pris SEK 375)

Möt Napoleon, Karl Johan och Alexander, några av maktens män vid 1800-talets början, och se hur de använde konsten för att legitimera och stärka sina positioner. Mer än 400 föremål visas, från porträtt och uniformer till smycken, serviser och mycket mer. Storslaget som till synes vardagligt, allt av yppersta klass.

Boken som gavs ut i samband med utställningen ”Härskarkonst” innehåller en introduktion till utställningen och en katalogdel där alla föremålen presenteras. Den innehåller också ett antal artiklar om de tre huvudpersonerna – Napoleon, Karl Johan och Alexander – där bilden av deras inbördes relationer tecknas på ett sätt som aldrig tidigare gjorts.
Artiklarna visar också på sambandet mellan konst och politik, hur konst och konsthantverksföremål användes för att manifestera och legitimera makt, hur maktens miljöer och symboler såg ut.

En artikel handlar om Napoleonkrigen. En annan ger en översiktlig skildring av tiden och kompletteras av historiska kartor som visar hur 1800-talets Europa såg ut. Två stamträd belyser hur Napoleon och Karl Johan hade en medveten politik för att gifta in sig och de sina i ”rätt” kretsar.
Boken riktar sig såväl till den allmänt intresserade som till den som vill ta del av ny forskning på området. Med sina 424 sidor, 370 färgbilder och många intressanta artiklar är den ett praktverk.
Medverkande författare: Mikael Alm, Jérémie Benoît, Viktor Faibisovitj, Natalja Guseva, Eva-Lena Karlsson, Lars Ljungström, Odile Nouvel-Kammerer, Magnus Olausson, Michail Piotrovskij, Alain Pougetoux, Tamara Préaud, Tamara Rappe, Roger de Robelin, Per Sandin, Solfrid Söderlind, Jan Vilenskij och Elsebeth Welander-Berggren.

Denna bok gavs ut i samband med utställningen ”Härskarkonst – Napoleon, Karl Johan, Alexander”, Nationalmuseum 30 september 2010 – 23 januari 2011.