EN
Nicodemus Tessin the Younger. Sources, Works, Collections I

Nicodemus Tessin the Younger. Sources, Works, Collections I

Catalogue du cabinet des beaux arts 1712

Visa bilder från boken

275 kr

Lägg i kundkorgen

Per Bjurström (red.), Mårten Snickare (red.)

Resonerande kataloger
ISBN: 9171006281
Inbunden: 278 sidor
Utgiven: 2000
Språk: eng

Projektet Nicodemus Tessin the Younger – Sources, Works, Collections inleddes 1999 och syftar till en systematisk genomgång och publicering av arkitekten Nicodemus Tessin den yngres (1654–1728) skrifter och samlingar.

Efter tre volymer som återger skriftliga källor (se förteckningen nedan), följde 2004 en katalog över Tessins ritningar till kyrkoarkitektur och trädgårdskonst. Arbetet fortsätter nu med nästa volym i serien som är en katalog över Tessins internationellt betydande samling av teckningar av konsthantverk och inredningskonst.

Den svenske arkitekten införskaffade en stor del av materialet under sin utlandsresa 1687–1688, då han studerade inredningskonsten i Italien, Frankrike och Nederländerna inför det planerade slottsbygget i Stockholm. Bland teckningarna från resan finns ett femtiotal blad med skisser till möbler och dekorativa list- och ramverk med rik akantusdekor, förvärvade i Rom. Ludvig XIV:s hov i Versailles var dock den främsta förebilden, och Tessin beställde därför fortlöpande teckningar, böcker och grafik från Frankrike som referensmaterial.

Nicodemus Tessin d.y:s samling ingår i den större Tessin-Hårlemansamlingen i Nationalmuseum. Den har ofta uppmärksammats av internationella forskare eftersom den dokumenterar föremål som till stor del är förstörda. Katalogiseringsarbetet bygger på Carl Gustaf Tessins noggranna katalogisering av sin fars samling, utförd 1732.

Projektet drivs av fil. dr Martin Olin med stöd från Riksbankens Jubileumsfond och Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien. En rådgivande internationell referensgrupp ingår i projektet.